Jdi na obsah Jdi na menu
 


MATRIKY

Od doby barokní bylo povinností katolických farářů řádně vést na své faře matriky narozených (pokřtěných), matriky svatební, matriky zemřelých. Dále se vedly další knihy, např. o přestupech do církve nebo vystoupení z církve, seznamy biřmovanců, rekrutů, později seznamy žáků apod. Za vedení matrik, poskytování výpisů z nich apod. dostával každý farář malou odměnu od státu, tzv. kongrua.

Od roku 1687 jsou matriky vedeny v Horních Sekyřanech, od roku 1694 v Jezné, v Úhercích od roku 1785,  v Blatnici od roku 1874 a od roku 1893 v Nýřanech.

Na začátku 50. let 20. století zabavily státní orgány všechny církevní matriky pro svou potřebu a uložily je ve svých oblastních archivech, kde jsou dodnes. Farnosti mají tedy nyní ve svém vlastnictví matriky zhruba od roku 1953 dodnes. Jen výjimečně se někde najde matrika starší, tedy přesněji její kopie, pokud byl dotyčný farář pilný a měl čas některou matriku opsat, než jí odevzdal státu.

Nejstarší matriky od založení v 17. století až do začátku 20. století je možné najít na stránkách www.portafontium.eu, kde jsou přístupné v digitální podobě. 

Matriky zhruba od začátku 20. století do roku 1953 naleznete v oblastních státních archivech.

Matriky od roku 1953 do současnosti jsou dostupné na farních úřadech.

Chcete-li si tedy vytvořit rodokmen, a hledáte předky narozené před rokem 1953, je celkem zbytečné obracet se na farní úřady, protože tam neuspějete.