Jdi na obsah Jdi na menu
 


O NÁS

Římskokatolická farnost Nýřany

vznikla roku 2005 sloučením historických farností:

Nýřany, Heřmanova Huť, Blatnice, Úherce a Jezná.

 

Velká část současného území farnosti Nýřany patřila od 13. století chotěšovskému klášteru, který byl založen roku 1210 a až do svého zrušení Josefem II. roku 1782 na svém území zakládal fary s farními kostely, které obsazovali premonstráti z Teplé.

Fara v Jezné i v Heřmanově Huti byla založena roku 1352.

V 19. a 20. století nastal průmyslový rozvoj původně rolnických vesnic, rostl počet obyvatel, proto byly také zakládány nové fary - 1785 Úherce, 1913 Blatnice, 1920 Nýřany.

Po vyhnání německého obyvatelstva po 2. světové válce, a to včetně mnoha kněží, byla roku 1945 opuštěna fara v Jezné, v Heřmanově Huti i v Úhercích, roku 1951  v Blatnici. Zůstala obsazena jen fara v Nýřanech.

​Rozloha Farnosti Nýřany se během let několikrát měnila. Nyní zahrnuje území na severu od Hracholuské přehrady, na jihu ke Zbůchu, na západě k Radějovicím a na východě do Tlučné.

​K farnosti náleží celkem 25 obcí.

​Farnost Nýřany vlastní jednu faru (Nýřany), dva kostely (Jezná a Heřmanova Huť) a jednu kapli (Pňovany).

​Podrobnější dějiny najdete níže. Současnou Farnost Nýřany tvoří v podstatě dvě části, jejichž  historie byla zcela odlišná, a byly spojeny až v době nedávné. Proto i jejich dějiny popisujeme zvlášť.

 

 

 

Rubriky

CO BYLO - kronika

Příspěvků: 13