Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opravený kněžský hrob v Nýřanech

23. 8. 2018

     Při pobožnosti za všechny zemřelé se na hřbitovech scházíme většinou kolem kříže. Na hřbitově v Nýřanech kříž již pár let nestojí, údajně překážel pohřebním autům...

     A tak se scházíme vždy 2. listopadu u hrobu kněze, který působil v Nýřanech jako exposita (tedy vedoucí pobočky - expositury - fary v Úhercích) do roku 1916, kdy v mladém věku 32 let zemřel. Páter Josef Zerbs byl pochován uprostřed svých věřících a o jeho hrob bylo svědomitě pečováno až do roku 1945. V roce 2008 si tento  jediný kněžský hrob na hřbitově pronajala Farnost Nýřany, neboť kdo jiný by se měl starat o místo posledního odpočinku kněze, než jeho nástupce a potomci jeho farníků?

     Letos byl hrob důkladně opraven a nápis na něm obnoven. Možná to někomu přijde zbytečné, ale není. Zvláštní shodou okolností k nám minulý rok doputoval dopis pana Kanthacka z Brandenburgu, který se ptal na svého prastrýce, Josefa Zerbse, který prý v Nýřanech působil a zemřel. S klidným srdcem i svědomím jsme mu mohli odpovědět, že hrob jeho předka není zapomenut a je o něj příkladně pečováno, za což nám pan Kanthack vyjádřil srdečný dík.

     Děkujeme tímto také mistru kamenickému, panu Milanu Caithamelovi z Rochlova, který kněžský hrob opravil a obnovil.

1.-hrob-p.-zerbse--2-.jpg   opraveny-hrob.jpg

              Hrob před opravou                                      a po opravě.