Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plánované akce 2019

8. 1. 2018

 

V kapli sv. Anny v Pňovanech se podařilo dokončit generální opravu krovů, střechy, věžičky, stropu a interiéru, zejména vymalování. Opraveno je i schodiště na kůr a vyměněna některá prkna na kůru. Ještě bude proveden odborný restaurátorský průzkum dřevěného kůru, neboť je vážné podezření, že byl původně namalován barevně, podle výsledku průzkumu se pak rozhodneme, bude-li  barevnost obnovena nebo kůr opět natřeme jednotnou barvou. 

PO DOKONČENÍ GENERÁLNÍHO ÚKLIDU SE POKUSÍME KAPLI DOKOUPIT ČI JINAK SEHNAT Z DARŮ VĚCI, O KTERÉ BĚHEM LET PŘIŠLA, A PAK JI KONEČNĚ ZNOVU POSVĚTIT, PŘEDBĚŽNÉ DATUM JE STANOVENO NA 19. ŘÍJNA 2019.

Pro kostel sv. Martina v Heřmanově Huti ​byl již vypracován projekt na opravu vnějších omítek, a všech prvků jako okna, dveře, kamenné ostění apod. projekt stál 200.000,- Kč, dále zaplatíme 60. 000,- Kč za vypracování přihlášky do Programu záchrany kulturního dědictví, který by snad následně měl přinést potřebné finance na opravu kostela. Dalších 160.000,- Kč zaplatíme za přeložku kabelu elektrického vedení, který je v současnosti nevhodně veden po omítce kostela.

CELKOVÁ ČÁSTKA OPRAVY JEN VNĚJŠÍHO PLÁŠTĚ KOSTELA SV. MARTINA SE VYŠPLHÁ NEJMÉNĚ NA 8 MILIONŮ KORUN, TAKŽE JE JASNÉ, ŽE TO BUDE AKCE NA NĚKOLIK LET. 

Na kostele Nejsvětější Trojice v Jezné ​byly provedeny nezbytné udržovací práce (odstranění uvolněných částí omítky), další plánovanou etapou bude oprava kostelní věže (krov, báň, střecha nad presbytářem), ale nejdříve roku 2020.