Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevření kaple sv. Anny v Pňovanech

23. 10. 2019

V sobotu 19. října 2019 byla slavnostně posvěcena a po 14 letech oprav opět otevřena kaple sv. Anny v Pňovanech. Zvenku sice vypadá skoro stejně jako v roce 2005, má však za sebou náročnou rekonstrukci krovu, střechy, věžičky, celého stropu i interiéru. Jak se změnila hlavně uvnitř ocení asi jen ti, kdo viděli její stav před opravami. Nové vybavení kaple bylo pořízeno z větších i malých finančních darů, a také z několika věcných darů:

7.-hlavni-oltar-uz-dokonceny.jpg  15.-oltar-jezulatka.jpg   18.-oltar-panny-marie.jpg21.-pohled-z-kuru.jpg

Hlavní oltář byl poskládán z několika zbytků, které zůstaly v kapli po rozebrání původního oltáře v roce 1958. Oltářní obraz je zvětšená fotografie původní sochy sv. Anny Samotřetí. Nad svatostánkem je darovaný dřevěný křížek. Levý postranní oltář je zasvěcen Panně Marii, obraz Panny Marie Skokovské je obklopen pěti světicemi, které původně stály na hlavním oltáři . Pravý postranní oltář  náleží sošce Pražského Jezulátka (darováno z Nového Města nad Metují), obklopují ho obrazy pěti světců (obrazy vytvořili v charitní dílně v Novém Jičíně). V čele presbytáře je zavěšen další darovaný kříž. 

22.-nove-zabradli-na-kuru.jpg Na kruchtě bylo instalováno nové zábradlí (dar místního truhláře), koberec a židle darované Obcí Pňovany. 

Mezi nové vybavení patří také kropenka u vchodu, zvonek u sakristie, betlém, sedáky na lavicích, nové jsou také závěsy, antipendia, oltářní plátna, koberce v presbytáři, lampady a křížky nad vedlejšími oltáři (dary z Rumunska).

Celkem nové vybavení kaple stálo cca 30. 000,- Kč. Drobnosti, od kterých jsme zahodili účtenky, nepočítáme. 

 Více fotografií najdete ve fotogalerii.