Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vymalování kaple sv. Anny

8. 6. 2019

Rekonstrukce kaple sv. Anny v Pňovanech se po téměř 15 letech usilovné práce dostává do konečné fáze. Po dlouhém období zkoumání interiéru kaple a rozhodování, co bude s barevnými gotickými malbami v presbytáři, které jsou ale značně poškozené, se přistoupilo k opravě omítek a vybílení kaple. Že to není tak jednoduché jako vymalovat si doma kuchyň, se na vlastní kůži přesvědčil pan Dolinaj z Nýřan, který se této práce ujal. Trpělivě vyslechl všechny požadavky a námitky památkářů (jakou špachtli použít, jaké lešení postavit, kolik vrstev barvy oškrabat, kde koupit písek na štuk, jaké vápno je vhodné, kolik  cementu přidat, jak opravit spáry a římsu, jaký odstín bílé zvolit atd. atd.). Zpočátku jsme měli trochu strach, že nám s tím pan Dolinaj praští a nenatře už ani vrata od fary, ale všechno dobře dopadlo. Stěny byly oškrábány, zaštukovány a několikrát vymalovány. Všechny praskliny opraveny. Nad kůrem bylo nutné obnovit zničenou římsu (práce provedl odborný štukatér pan Toman z Města Touškova). Na posledním kontrolním dni byli všichni zúčastnění spokojeni. 

PROHLÉDNĚTE SI FOTOALBUM.

Takže je vymalováno. Následovat bude důkladný úklid interiéru (s ohledem na počet uklízeček bude trvat až několik měsíců), oprava a obnova všeho, co nám v kapli ještě zbylo a pořízení věcí nových za ty ukradené a poničené (oltářní plátna, antipendia, závěsy, sedáky na lavice, křížky, vázy, svícny, svíčky, sošky, harmonium na kůr, zvonky, koberce, kropenku...). 

Památkáři mají ještě v úmyslu prozkoumat dřevěný kůr, budeme doufat, že při určování původní barvy (kterou opět musíme při novém natření respektovat) nenajdou třeba podpis nějakého barokního vandala a nebo jiné cennosti. Jako je už dříve zaujal šutr nebo dřevěný trám ve zdi, při poslední návštěvě pak dlaždice, na které je vyrytá rovnoramenná hvězda...

Půjde-li vše hladce, budeme moci kapli znovu vysvětit v říjnu roku 2019. Když Pán Bůh dá!